18 Aralık 2010 Cumartesi

Sivrisineklerle bulaşan hastalıklar ve sivrisinek mücadelesi

Bu makale Akgen Elektronik-İstanbul tarafından hazırlanmıştır. 
Etki Garantili Ürünler Tel: 0212-562 01 18

Sivrisinek, (Culicidae) familyasından dişileri kan emerek yavrularını besleyen böcek türlerine verilen addır.
Bir sivrisinek basitçe, baş, gögüs, ve karın kısmından oluşur. Başının iki yanında antenleri vardır. Göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları ise onlara kendi ağırlıklarından fazla kan emme şansı tanıyacak biçimde esnek bir deriye sahiptir. Böylece şişerler ama patlamazlar. Kan emerek beslenen "sivrisinek" çok mükemmel bir pompalama mekanizması kullanır: Başının içi, tümüyle kaslarla kaplı boşluklar şeklinde dizayn edilmiştir. Buradaki kaslar kasılıp gevşediklerinde sineğin borusunun iki ucu arasında 1-2 atmosferlik basınç farkı oluşur ve kan saniyede 5 metrelik bir hızla yükselmeye başlar.
Sivrisineklerin 4 evresi vardır. Bunlar; yumurta, larva (kurtçuk), pupa,ve imago (böcek).
İlk üç evre çevre sıcaklığına bağlı olarak suda geçer. Yetişkin evresinde dişi anofeller sıtma taşıyıcısı olurlar.
Sivrisineklerin yaşamak için şekere, protein'e ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi sivrisinekler muhtaçdırlar, çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaç duyarlar. 
Sivrisinek cilde en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemiyle deriyi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir.

Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, nil humması, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. Her sene 700 milyondan fazla insan sivrisinekler tarafından yayılan hastalıklardan etilenmekte ve hayatlarını kaybetmektedir. 

Yarattıkları rahatsızlık ve bulaştırdıkları hastalıklar düşünülürse, sivrisinekleri kendimizden uzak tutmakta yarar var.

Sivrisinekler, çiçek vazoları, kavanozlar, çöp kutuları gibi farklı yerlere her konuşta 400'den fazla larva bırakıyor.
Sivrisinekler tam başkalaşımlı böcekler olup 4 evreden geçerler: Suda geçen yumurta, larva, pup evreleri ile karada geçen ve ergin evre.
Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. Su birikintileri, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri sayesinde, oksijence zengindirler.

Başkalarına yalnız bırakmalarına rağmen sivrisineklerin hedefinde sadece sizmi varsınız?
Bir sivrisineğin kan emmek için konukçusunu nasıl bulduğu tam olarak bilinememektedir. Kanda bulunan aminoasitlerin, eminlerin ve amonyağın karışımı cezbedicidir. En iyi cezbetme etkisinin nem ve sıcaklık olduğu bilinmektedir.

Herkesin vücut kimyası biraz farklıdır ve bazı insanlar diğerlerine göre istenmeyen haşereler özellikle sivrisinekler için daha çekicidir. Sivrisinekler sokmak için bazı insanları daha çok tercih ediyor. Her 10 kişiden biri bu şanssızlığa uğruyor.

Sivrisinekler metrelerce uzaktan hedef adresin varlığını hissedebilir. Sivrisinekler vücutlarında nefesimizdeki CO2 gazını algılayan hassas tüylere sahiptirler. 


Sivrisinekler vücut sıcaklık ve nemi ile karbondioksite çok hassastırlar.  Buna ek olarak, da ter içinde bazı kimyasallarada hassastırlar.

Sivrisinekler en çok karbondioksit çıkaran hamilelere ve ürik asidi fazla olan kişilere saldırıyor. Ayrıca cilt bakım ve kozmetik ürünü kullananlar da sivrisineklerin iştahını kabartıyor.

Florida Üniversitesi nden Jerry Butler ve Karen McKenzie nin yaptığı araştırma, sivrisineklerin saldıracakları insan konusunda seçici davrandığını ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, sivrisinekler tarafından ısırılmada genetik özelliklerin rolü % 85. Ayrıca vücut kimyasındaki bazı elementler de sivrisinekleri çekiyor.

Derileri üzerinde yüksek miktarda steroid veya kolestrol olanlar sivrisinekleri cezbediyor.

Kozmetik de Çekiyor Cilt bakım ve kozmetik ürünü kullananlar da sivrisineklerin iştahını kabartıyor.

Bilim adamlarının vardığı bir diğer sonuç ise kalp, tansiyon ve yüksek kolesterol ilacı kullananların sivrisineklerin ilgi alanına girdiği şeklinde.

Çok Kilolular Hedefte Sivrisineklerin hedefinde Ürik asit üreten ve karbondioksit çıkardığı için çok kilolu insanlar da var.

Araştırmaya göre hamile kadınlar, normalin üzerinde karbondioksit çıkardığı için sivrisinek saldırılarına açık. Sivrisinekler harekete ve ısıya duyarlı ayrıca kurbanlarının kokusunu 50 kilometreden alabiliyor.

Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. AIDS 'e sebep olan HIV virüsü ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler sivrisinekler tarafından taşınmaz.

Ek önlemler:
  • Durgun sular sivrisineklerin cennetidir; haftada bir iki defa bahçenizdeki, balkonunuzdaki içinde su birikmiş saksıları, kapları, kovaları boşaltın.
  • Süs havuzlarını içinde balık yetiştirmiyorsanız kapatın; balık sinek larvalarını yiyeceği için faydalıdır.
  • Çöpleri görevlilerin kolayca görüp toplayacakları yerlerde biriktirin, kıyıda köşede unutulan atıklar sivrisineklerin şölen sofralarıdır.
  • Çatıdaki yağmur kanallarını düzenli olarak kontrol edin, tıkalı olanlar varsa zaman geçirmeden tamir edin.
  • Kollarınızı bacaklarınızı örtecek ince, pamuklu giyisiler giyin.
  • Dışarda uyuyacaksanız koruyucu cibinlik kullanmayı ihmal etmeyin. Önerildiği şekilde kullanmaktan çekinmeyin.
  • Kapalı alanları, içeride insan yokken ilaçlayıp arındırabilirsiniz; sonradan havalandırmayı ihmal etmeyin.
  • Kapalı alanların havalanmasını pencere ve kapılara sinek teli takarak sağlayabilirsiniz.

Vakum Tuzak-ST40
Elektronik Sinek sivrisinek imha
Kapalı ve yarı açık yerlerde
Akgen Elektronik Garantisiyle Tel: 0212-562 01 18

Etki mekanizması: İnsan vücut özellikllerini ve nefesini taklit ederek cihaza yaklaşan her türlü uçan haşereyi sinek ve sivrisinekleri imha ederek cihazın alt kısmında bulunan bir çekmeceye topluyor.
  • Sinek, Sivrisinek, Arı....benzeri her türlü  uçan haşereyle mücadelede kesin etkili zehirsiz çözüm..
Vakum Tuzak Vakum Tuzak Sivrisinek imha     
  • Etki: 80 m2  
  • Lamba ömrü 8000 Saat
  • Tek bir cihazın etki alanı: 80 m2
  • Evlerde, marketlerde, üretim tesislerinde
  • Ölçü: 22cm x 9cm x 31cm
  
Akülü Sivrisinek imha Cihazi
  


Model: K-188 
Akülü-Portatif 
Akü ömrü 7 saat
Sinek, Sivrisinek, Arı....benzeri her türlü  uçan haşereye karşı kesin etkili elektronik mücadele...

    • Tek bir cihazın etki alanı:80 m2
    • Yazlıkta, bahçenizde, piknikte, kamp yaparken...
    • İnsan ve evcil hayvanların çoĝuna zararlı bir etkisi yoktur.
    • İnsan saĝlıĝına tehlikeli kimyasalları gereksiz kılar.
    • Ölçü:53x35x34 cm 
    • Aĝırlık:12.7 kg





       
    Sitronell Sprey
    Sinek Sivrisinek Imha Ürünleri Akgen garantili
    Tel: 0212-562 01 18

     S
    • %100 Kesin etki 
    • Hem haşerleri hemde yaymış oldukları zararlı mikropları öldürür 
    • Saĝlıĝınıza zararlı hiçbir toksik(zehirli) madde içermez 
    • Narenciye ekstrelerinden konjugasyon tekniĝi ile hazırlanmıştır 
    • Evinizde ailenize ve evcil hayvanlara zararlı deĝildir. 
    • Haşerelerin Sitronele direnç kazanması imkansızdır. 
    • Sitronell Sprey İçindeki aktif maddeler 
    • Limonon-Sitrik  konjugesi (portakal limon gibi narenciyelerde bulunur) 
    • Ande-lakton ve nano-lakton (gıda maddelerinde yaygın olarak kullanılır)
      Etki mekanizması: Uçan ve yürüyen haşerelerin üzerine spreylendiĝinde solunum yollarındaki mumsu tabakayı eritmekte ve boĝularak ölümlerine yol açmaktadır. Insanlara ve evcil hayvanlara hiç bir zararı yoktur.

      Spreylenen yüzeyde kuruduktan sonrada etkisi devam etmekte gün boyu haşereleri ortamdan uzaklaştırmaktadır.

      Etkili olduĝu haşereler: Sinek, Sivrisinek, Karınca, Kara sinek, Karafatma, Hamamböceĝi, güve, Bit, pire, Örümcek, eşek arısı gibi tüm uçan ve yürüyen haşerelerle yumurta ve larvalarına karşı kesin etkilidir. Sadece haşereleri öldürmekle kalmaz yaydıkları mikroplarıda öldürür.

      Kullanım şekli: Uçan yada yürüyen haşerelerin üzerine yada gezindikleri yerlere 15-20 cm mesafeden spreyleyiniz. Yüzeyler tam olarak ıslanana ve damlacıklar oluştuĝunu görene kadar spreylemeye devam ediniz.

      Kullanım yerleri: Evinizde mutfakta, hastanelerde, lokanta ve gıda üretim tesislerinde, okullarda, apartmanlarda ve benzeri yerlerde güvenle kullanılabilir. Piknik yaptıĝınız yerde yada bahçenizde yemek masasının üzeri ve cevresini yemek yemeye başlamadan ve yiyecekleri çıkarmadan birkaç dakika önceden  spreylemeniz yeterlidir.

      Saklama şekli: Çocukların ulaşamayacaĝı kapalı ve kuru bir yerde saklayınız.

      3 yorum: